Integer opdrachtgeverschap Resort Haamstede

Constructieve omissies sporthal Westerschouwen

Integer opdrachtgeverschap

Begin 2019 is KREKON Raadgevende Ingenieurs B.V. als adviseur gevraagd om naar de mogelijkheid te kijken een extra Leisure functie toe te voegen aan de sporthallen Westerschouwen op Schouwen-Duiveland en hiervoor een constructief advies uit te brengen.

Na het onderzoeken van de gemeentelijke archieven,  en naar aanleiding daarvan, een onderzoek op locatie, bleek al snel dat de originele berekeningen zwaar tekortschoten. Constructieve belastingen, zoals sneeuw, windover- en onderdruk bleken in de oorspronkelijke berekeningen totaal niet meegenomen te zijn. Daarnaast bleek de aannemer van destijds de staalconstructie ook nog lichter uitgevoerd te hebben dan aangegeven in het toch al te lichte, oorspronkelijke advies.

Een opdrachtgever met dergelijke bevindingen confronteren is zondermeer een uitdaging. Het hele gebouw staat er immers al tientallen jaren zonder dat er voor “lekenogen” zichtbare schade aanwezig is.

Na uitleg van onze kant is onze opdrachtgever en huidige eigenaar van het gebouw, Resort Haamstede, tot het inzicht gekomen dat de door ons gemaakte analyse helaas juist is. De hele hal moest worden bestempeld als constructief onveilig. Vervolgens is het erg chic als een opdrachtgever dan zegt “We willen op geen enkele manier dat onze gasten en gebruikers gevaar lopen in deze hal en we gaan dit oplossen, zo snel mogelijk”.

Helaas zijn dergelijke constructieve omissies te duiden als verborgen gebreken en dien je met de verkopende partij aan tafel te gaan om te kijken of er tot overeenstemming voor herstel te komen is. Aanvankelijk is de verkopende partij meegegaan in deze beweging en wilde zij dit als gentlemen oplossen. Daar is echter, helaas, een kink in de kabel gekomen. Des te chiquer is het dan ook dat Resort Haamstede heeft gezegd “Wij nemen op dit moment de verplichting op ons om de hal zo snel mogelijk weer open te kunnen stellen voor schoolgym, sportverenigingen en onze gasten”. Er is inmiddels opdracht gegeven aan een bouwbedrijf om de schade zo snel mogelijk te herstellen en achteraf gaat gekeken worden of de kosten voor het schadeherstel verhaald kunnen worden als verborgen gebrek op de verkopende partij.

Als constructief adviesbureau is het geweldig om voor een dergelijke integere opdrachtgever te mogen werken, die puur durft te gaan voor constructieve veiligheid en geld daaraan ondergeschikt maakt.